opc_loader


 checkHulp per mail, chat & telefoon  checkSnel in huis, 1-2 werkdagen   checkGratis verzending > 85 euro     checkNiet tevreden? Geld terug!   check2 jaar garantie 
 

Uitleg over de kleurtemperatuur van lampen

De kleur wit komt in veel verschillende soorten voor. Het is te vergelijken met de zon die in de ochtend licht is en later op de dag warm is om vervolgens weer af te koelen. In woningen en kantoren is kleurtemperatuur van licht erg belangrijk omdat verschillende kleuren licht andere effecten hebben.

 

Licht wordt vaak aangeduid als 'warm' of 'koel'. Ironisch genoeg is het zogenaamde 'warme licht' een lagere 'kleurtemperatuur' terwijl de 'cool lichten' een hogere 'kleurtemperatuur' hebben. Warm en koel verwijst dus niet naar de kleurtemperatuur, maar naar hoe de verlichting ervaren wordt. De menselijke geest denkt bij geel licht aan warm en uitnodigend. Anderzijds wordt daglicht verbonden aan reinheid en efficiëntie als in ziekenhuizen. De onderstaande voorbeelden kunnen u helpen een goede keus te maken.

 

Warm Wit

Een gloeilamp heeft vaak een kleurtemperatuur tot 2900K.  Een halogeen lamp ook rond de 3200k. Deze lampen worden als warm en sfeervol ervaren.

 

Daglicht wit

Daglicht lampen vallen binnen het bereik van 4000K tot 4700K. Ze geven een helder, wit licht met zeer kleine rode of blauwe tonen. Deze lampen zijn dan "cooler" dan halogeen licht.

 

Koel wit

Een "koel" wit lamp heeft vaak een kleurtemperatuur van 6000K of hoger. Dit licht kent een hoog rendement en een licht blauwe gloed.

 

Voorbeelden:

 

Koel wit 6000K:

koel wit led licht


Daglicht wit 4500K:

daglicht wit led


Warm wit 3200K:

warm wit led licht


Warm wit 2700K:

 

Tabel kleurtemperaturen:
 

Kleur Kelvin Voorbeelden Omschrijving      Toepassingen
 Koel  

 

7000

 

Koud wit licht. 

Helder

 Etalages, musea.
Daglicht            


5500

 

 Vergelijkbaar met daglicht.

Natuurlijk

Winkels, scholen.

Warm wit                      


2900

 
Warm gloeilicht

 
Sfeervol

 
Woningen, horeca.

 

Heeft u nog vragen over het kiezen van de juiste kleurtemperatuur, neem dan even contact op. Wij kunnen u op verzoek voorzien van foto's van het desbetreffende product.