opc_loader


 checkHulp per mail, chat & telefoon  checkSnel in huis, 1-2 werkdagen   checkGratis verzending > 85 euro     checkNiet tevreden? Geld terug!   check2 jaar garantie 
 

Informatie over led & verlichtings termen.
 

Om onze website voor u iets makkelijker te maken vindt u op deze pagina meer informatie over de termen die u kunt tegenkomen op Getled.nl

 

Ampère (A)
Ampère is een eenheid van elektrische stroom. Het begrip ampère wordt gebruikt om de omvang van een elektrische stroom weer te geven.
 

Armatuur
De armatuur is de draagconstructie voor de lichtbron. Bij spots zijn dit vaak armaturen die aan de wand of aan het plafond bevestigd worden. Onze losse inbouwarmaturen bevatten een fitting waar u de lichtbron in kunt plaatsen.


Controller
Een controller wordt gebruikt om RGB led strips aan te sturen. Via de controller kunt u sfeer programma's instellen, dimmen of schakelen tussen verschillende standen.
 

Led dimmer
Een dimmer is een apparaat dat de spanning van de stroom tussen het beginpunt en de lampen kan regelen. Een dimmer heeft een minimaal en maximaal aantal wattage dat ie kan hebben. Bij led lampen is dit erg belangrijk want sommige Halogeendimmers dimmen bijvoorbeeld pas vanaf 8 watt. Als u hier dan 2 led lampen van 3 watt op wilt dimmen zal dat niet lukken. De minimale en maximale wattage staat aan de binnenkant van de dimmer (frontje eraf halen). Er zijn ook speciale led dimmers.
 

Fitting
De fitting is het deel van de lamp waarmee u 2 onderdelen aan elkaar verbind. Er zijn verschillende soorten fittingen...Lees meer.


Halogeen
Een halogeenlamp is een gloeilamp waar gas (halogeen) aan is toegevoegd. Een halogeenlamp is zuiniger dan een gloeilamp maar minder zuinig dan een led lamp.

HPS
Een HPS is een hoge druk natriumlamp. Dit wil zeggen dat er in de lamp gasontlading plaatsvindt.
 

IP normering
Deze afkorting staat voor Internationale Protection Rate. Deze normering geeft de mate van veiligheid in de constructie van de lamp aan. Lampen met een IP normering zijn dus getest en veilig bevonden.
 

Kelvin (K)
Kelvin is een eenheid om de kleurtemperatuur aan te geven.
 

Kleurtemperatuur
De kleurtemperatuur geeft de warmte van het licht aan. Deze wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Licht met een lagere kleur temperatuur wordt door veel mensen beschouwd als warmer licht dan licht met een hogere Kelvin waarde.
 

Lichtstroom
De lichtstroom is een technische benaming waarmee de hoeveelheid licht per tijdseenheid wordt weergegeven.
 

LED
Deze afkorting staat voor Light Emitting Diode. Led is een zuinige en schone lichtbron, o.a. hierdoor is led de laatste jaren sterk in opkomst.
 

Lumen
Lumen is een eenheid van lichtstroom. Meer lumen betekent meer lichtopbrengst.
 

Retrofit
Retrofit houdt in dat de led lamp op dezelfde manier is te installeren als de conventionele lamp. Bij schroef en draai fittingen is dit het geval. Onze led lampen en spots zijn retrofit.
 

RGB
RGB is een kleurcodering welke staat voor rood-groen-blauw. Met deze hoofdkleuren kunt u elke gewenste kleurcombinatie maken. Onze RGB spot kunt u instellen en dimmen op afstand.
 

Starter (TL)
De starter is een klein glazen buisje met daarin neon/kwik vulling en twee contacten van metaal. Installeert u led TL buizen dan dient de starter en het voorschakapparaat verwijderd te worden.
 

SMD led
Dit zijn de neuwe generatie leds. Deze zijn compacter, krachtiger en gaan langer mee dan de oudere generatie leds. In de lampen van Getled verlichting zitten vrijwel altijd de nieuwste SMD leds.
 

Trafo/ transformator
Een transformator is een elektrisch apparaat dat wordt gebruikt om een hoge spanning om te zetten naar een lagere spanning of andersom.


Voorschakelapparaat (VSA)
Een VSA is een apparaat dat gebruikt wordt om de hoeveelheid stroom te begrenzen. Een VSA wordt vooral gebruikt bij sterke gasontladingslampen en TL buizen.


Voltage
Het aantal volt geeft de gewenste spanning voor de lamp aan. De spanning van een led lamp kan worden gemeten met een voltmeter.
 

Watt
Het aantal watt geeft aan hoeveel stroom de led lamp verbruikt.